Oudere-Futhark-runenkaarten met een boekje

De runenkaarten van de Finse kunstenares Marjatta Ranta-Iso zijn in offsetdruk verkrijgbaar. Ze zijn gebaseerd op de originele handgedrukte kaarten. Voor de voorkanten heeft Marjatta de 24 Oudere-Futhark-runen uitgekerft in hout en daarna als houtsnedes gedrukt op een ets-aquatint, waar de runen met de etsnaald ingekerft zijn. Op de achterkanten bevindt zich een houtsnede waar de runen gezamelijk in een patroon te zien zijn als Yggdrasil, de wereldboom. De kaarten worden geleverd in een doosje, op het deksel hiervan staat een afbeelding van een grotere ets-aquatint, en daar overheen zijn met de houtsnede-techniek de woorden runen / runes gedrukt.

In het doosje zit tevens een boekje, waarin wordt uitgelegd, hoe je de runenkaarten kan duiden. Hiervoor worden de achterzijden van de kaarten door elkaar gehusseld, en daarna worden drie, zeven of negen getrokken kaarten omgekeerd en op een bepaalde wijze apart gelegd. Daarna kan de duiding in het boekje opgezocht worden. Het boekje, geschreven door Frigga Asraaf, geeft ook voor elke rune een dichtregel. Tevens is er beknopte informatie te vinden over de mythologie en de geschiedenis van de runen, en het boekje sluit af met lijst van aanbevolen boeken. De originele versie van het boekje is geschreven in het Nederlands, maar het is ook vertaald in het Engels, Duits of Fins.

Elk doosje is verkrijgbaar met een boekje naar keuze in een van deze talen. Het geheel is vormgegeven door Hans Kromme. Bestellingen kunnen geplaatst worden via het bestelformulier op deze site, of het is te zien en aan te schaffen bij Museum Møhlmann in Appingedam of bij het atelier van Marjatta Ranta-Iso in Winsum.

runenkaarten01

 

DoosjeRunenkaarten03

Taalkeuze
Exposities Galerie Ranta-Iso
Runenkaarten
Marjatta's Art